Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

Polonya, Schengen bölgesi içerisinde yer alan ülkelerden biri olmasından ötürü Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri hariç Bordo pasaporta sahip olanların vize alma işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Polonya, vize işlemlerini seyahat amacına göre;

  • Turistik vize
  • Ticari ziyaret ve konferans vizesi
  • Aile ziyareti vizesi
  • Polonya Kültürürel ve Sportif Faaliyetler vizesi
  • Eğitim ve Araştırma vizesi
  • Transit vize ve
  • Şoför vizesi

Olmak üzere ayırmıştır.

Diğer ülkelerde de olduğu gibi Polonya’ya seyahat etmeyi düşünen kişilerin vize başvuruları yaparken seyahat sürelerini baz almaları gerekmektedir. 90 günden az vizeler için Polonya Schengen vizesi (C tipi), 90 günden fazla sürecek olan seyahatler için Polonya D tipi vize başvurusu yapılmaktadır.

Polonya da bir Schengen ülkesi olduğundan vize başvurusu sırasında gerekli evrakların yanında parmak izi de istenmektedir. Parmak izi verilmeden önce parmaklarda herhangi bir yara, kesik bulunmamalıdır.

Bu gibi durumlarda sağlık raporu alınarak gidilmesi gerekmektedir. Polonya vizesi almak için Polonya Büyükelçiliği’ne ya da Polonya Konsolosluğu’na başvurulması gerekmektedir.

Kısa süreli seyahatler için konsolosluk ya da büyükelçiliğe doğrudan değil, vize danışmanlıkları aracılığı ile başvuru yapılmakta ancak uzun süreli seyahat ya da oturma izni gibi durumlar için şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

8 Mart 2021 tarihindeki güncel bilgilere göre; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bilecik, Muğla, Mardin, Kars, Kilis, İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, Yalova, Uşak, Şırnak, Trabzon, Denizli, Kütahya, Malatya, Mardin, Muş, Artvin, Ardahan, Diyarbakır, Hakkari, Rize, Sakarya, Gümüşhane, Şanlurfa, Siirt, Tekirdağ, Iğdır, Erzincan, Erzururum, Kocaeli, Kahramanmaraş illeri vize başvurusunu Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapması gerekmektedir.

Eskişehir, Burdur, Antalya, Isparta, Çankırı, Mersin, Ankara, Afyon, Adana, Kayseri, Karabük, Kastamonu, Bolu, Bartın, Düzce, Karaman, Yozgat, Zonguldak, Ordu, Samsun, Aksaray, Sivas, Sinop, Kırşehir, Çorum, Nevşehir, Niğde, Tokat, Hatay, Amasya, Konya illeri ise Polonya Ankara Büyükelçiliği’nden vize başvurularını yapacaktır.

Vize başvurusu seyahatten minimum 1-3 ay önce yapılmalıdır.

Polonya vizesi için başvuru yapacak kişilerin ise öncelikle;

  • Pasaportlarının vize bitiş tarihinden sonra da 3 ay ve üstü süresince geçerli olması
  • Yeni evlenen ve boşanan çiftler için soyadı değişikliği hususunda bilgilerinin ve pasaportlarının güncel olması,
  • İstenen evrakların eksiksiz doldurulması,
  • Otel rezervasyonunun yapılmış olması,
  • Gidiş ve dönüş olmak üzere uçak biletlerinin alınmış olması,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf bulunması,
  • Seyahat amacının yazılı olduğu dilekçenin eksiksiz ve net olması,
  • Varsa, 3 yıl içinde alınmış Schengen vizelerinin fotoğrafları,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Maaş dökümü,
  • Hesapta belirli bir miktar para bulunması,
  • Öğrenciler için; öğrenci belgesinin aslı, maddi sponsorun hesap dökümleri ve 18 yaş altındaki öğrencilerin de aile onayının olduğu belgelerinin olması gerekmektedir.

Vize başvurusu yapacak olanların bunlar haricinde seyahat süresini kapsayacak şekilde 30.000 Euro’luk minimum 14 günlük Schengen bölgelerinde geçerli olduğunu gösteren mührü bulunan seyahat sağlık sigortası bulunması gerekmektedir.

Tüm bu koşullar eksiksiz bir şekilde sağlanıp teslim edilmesi durumunda Polonya vizesi 15-20 gün içinde sonuçlanacaktır.

Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

Polonya Vize Ücreti Ne kadar?

Polonya, 0-6 yaş grubu için ücret talep etmemekte, 6-12 yaş arası için 45 USD (Dolar), 12 yaş ve üstü için ise 90 USD (Dolar) vize ücreti talep etmektedir.

Polonya Öğrenci Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?

Öncelikle dil kursu ya da sertifika programları gibi öğrenci/eğitim vizesi kısa süreli vize türüne girerken, erasmus, erasmus+ ve erasmus staj gibi eğitim programları uzun süreli vize türüne yani Polonya Ulusal vize kapsamı altına girmektedir.

Bu sebeple istenen evraklarda da bankada bulunması gereken para miktarında da değişiklikler olacaktır.

Her iki vize için de Polonya’da eğitim almak istenilen eğitim kurumlarından taraflara gönderilen davetiye mektubu çok önemlidir.

Öğrencilerin kendi maddi gelirleri varsa bunu kanıtlayacak belgelerinin yanında olması gerekmektedir. Kendi maddi geliri olmayan öğrenciler içinse sponsorun hesap dökümü istenmektedir.

Her iki şekilde de bankada en az 25.000 TL civarı para bulunması gerekmektedir.

Polonya’da bulunulacak süre boyunca ekstra ihtiyaçların olabileceği de düşünülerek ayrı bir para da bulunması kişilerin kaldığı süre boyunca rahat olmasını sağlayacaktır.

Vize başvurusu için istenilen tüm belgelerin 3 aydan daha önce çıkarılmış olması ve her belgenin hem aslı hem fotokopisi gerekmektedir.

Polonya Vizesi Var Mı?

Evet. Bordo(Umumi) pasaport sahipleri seyahat sürelerini göz önünde bulundurarak C tipi denen kısa süreli Polonya vizesi ya da D tipi yani uzun süreyi kapsayan vizeyi alması gerekmektedir.

Yeşil(Hususi), Gri(Hizmet) ve Siyah(Diplomatik) pasaporta sahip olanların seyahat süreleri 90 günü aşmadığı sürece vize almaları gerekmemektedir.

Polonya Turist Vizesi Veriyor Mu?

Polonya’ya 90 günden az turistik amaçlı seyahat etmeyi düşünenler için Polonya, kısa süreli olan Schengen vizesini vermektedir.

Polonya’dan Schengen vizesi alınması halinde, kişiler 90 gün boyunca Schengen bölgesini kapsayan ülkelerde rahatlıkla seyahat edip burada kalma imkanına sahip olabilmektedirler.

Turist vizesi için başvuru yapacak kişilerin vize danışmanlıklarından ya da konsolosluğun internet sitesinden gerekli evrakları öğrenerek bunları eksiksiz tamamlaması gerekmektedir.

Aynı şekilde konsolosluğun sitesinden vize başvuru formu temin edilerek bu formun da doldurulması ve konsolosluğa teslim edilmesi gerekir.

Sadece turistik bir amaçla yapılan seyahatler turist vizesi kapsamına girmektedir. Kişiler toplantıya katılacaksa, eğitim için gidecekse ya da aile ziyareti gerçekleştirecekse bu tür seyahatler için turist vizesi verilmemektedir.

Turist vizesine girmeyen diğer vize çeşitleri ve bu vizeler için istenen gerekli belgelere vize danışmanlıkları yardımıyla eksiksiz bir şekilde ulaşılarak tamamlama imkanı sunulmaktadır.

Polonya Kimlere Vize Veriyor?

  • Belirli ve düzenli bir maddi geliri olanlara,
  • Banka hesabında yeterli miktarda para bulunanlara,
  • Eğitim görmek için başvuruda bulunanlara,
  • Polonya’da birinci dereceden akrabası bulunanlara,
  • Çifte vatandaşlığı olan(Türkiye-Polonya), eşi Polonya asıllı olanlara ve
  • Belgelerini geçerli olacak şekilde eksiksiz tamamlayan herkese

Polonya, vize vermektedir. Ancak, göçmen konumunda olan, işsiz olan, geçimini sağlayabilecek bir geliri olmayan ve daha önce vize için red cevabı almış olanların vize başvurusunun olumsuz sonuçlanabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Polonya Vize Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Polonya vize başvuruları yılın her zamanı yapılmaktadır. Ancak Polonya’nın resmi bayramları da göz önünde bulundurularak vize başvurusu için konsolosluk ya da büyükelçiliğe gidilmesi gerekmektedir.

Polonya Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Polonya vizesi için konsolosluktan şahsi olarak randevu almak isteyenler www.gov.pl adresinden online bir şekilde randevu alabilmektedir. Konsolosluk, şahsi olarak yapılan vize başvuruları ile Çarşamba günleri ilgilenmektedir.

Polonya Konsolosluğu Ne Zaman Açılacak?

Polonya İstanbul Başkonsolosluğu Pazartesi-Cuma günleri sabah 08:00 ile 16:00 saatleri arasında çalışmalarını sürdürmektedir.

Polonya'dan Schengen vizesi aldıktan sonra başka bir ülkeye gidebilir miyim?

Schengen vize kuralları gereğince ilk hangi ülkeden Schengen vizesi alındıysa oraya seyahati gerçekleştirilmesi gerekir.

Vize başvurusu yaptım ve reddedildi. Paramı geri alabilir miyim?

Vize başvurusu için alınan ücretler iade edilmez.

Başvuru için mülakat yapılıyor mu?

Konsolosluk ya da Büyükelçiliğin uygun gördüğü durumlar haricinde herhangi bir mülakat yapılmamaktadır.

Bir cevap bırakın

© Copyright 2020 - 2022 Tüm hakları SchengenVize.com'a aittir.